zondag 18 januari 2009

Wat gebeurde er op... 18 januari

18 januari 1827. Joseph Smith trouwt met Emma Hale, de eerste van zijn 33 vrouwen.

18 januari 1834. In de krant The Chardon Spectator verschijnt een herdruk van het artikel “Mormon Mystery Developed”. Dit is het eerste in Ohio gepubliceerde artikel waarin de Spalding-Rigdon theorie over de oorsprong van het Boek van Mormon vermeld wordt.

18 januari 1841. Brigham Young en Willard Richards beginnen het Boek van Mormon te lezen om een index op te stellen voor de Engelse uitgave.

18 januari 1843. Joseph Smith geeft een feestje voor vrienden om te vieren dat een rechtbank in Illinois zijn arrestatiebevel uit Missouri heeft opgeheven.

18 januari 1843. Willard Richards trouwt met Sarah Longstroth, zijn eerste van vier polygame huwelijken dat jaar.

18 januari 1844. Oliver Cowdery wordt lid van de Methodistische kerk.

18 januari 1882. In een gezamelijke vergadering van het Eerste Presidium en de Twaalf Apostelen wordt door kerkpresident John Taylor besloten dat het avondmaal ook aan kinderen onder de acht jaar bediend mag worden.

18 januari 1964. Het hoofdkwartier van de kerk schenkt $ 10.000 voor de bouw van het John F. Kennedy Center for Performing Arts in Washington D.C. In 1974 treedt het Mormoons Tabernakelkoor in het JFK Center op, in aanwezigheid van de President van de Verenigde Staten, Gerald Ford.

18 januari 1965. Het Mormoons Tabernakelkoor zingt voor het eerst tijdens de inauguratie van een Amerikaanse president, i.c. Lyndon B. Johnson.

18 januari 1970. Kerkpresident David O. McKay sterft op 96-jarige leeftijd, de hoogste leeftijd tot dan toe ooit bereikt door een kerkpresident. Op deze dag werd ook de 500ste ring van de kerk opgericht in Nevada (een ring is een geografische eenheid van 10 to 20 lokale kerkgemeenten).

18 januari 1979. Tijdens het beleg van zijn huis schiet de politie van Utah John Singer dood, een Mormoonse polygamist. Aanleiding is een conflict over het onderwijs van de kinderen van Singer’s vrouwen. Sympathisanten van Singer vinden hem een religieuze martelaar die in zijn rug werd geschoten door de politie maar de betrokken agenten worden later vrijgesproken.

18 januari 1996. Het Eerste Presidium van de kerk kondigt aan dat alle Algemene Autoriteiten van de kerk zullen aftreden als commissarissen en directeuren van de vele tientallen ondernemingen waarin zij uit hoofde van hun kerkelijke functie tegen betaling actief waren. Voortaan zullen zij zich alleen richten op hun kerkelijke bestuursfuncties.