zondag 25 januari 2009

Wat gebeurde er op... 25 januari

25 januari 1832. Joseph Smith wordt door Sidney Rigdon geordend tot President van het Hoge Priesterschap.

25 januari 1844. Orson Hyde ontvangt zijn “tweede zalving” in het huis van Brigham Young. De tweede zalving is een ritueel waarmee zeer getrouwe leden tot een soort “inner circle” van de kerk toetreden. Het ritueel is alleen toegankelijk op voordracht en uitnodiging en wordt tegenwoordig alleen in de tempels van de kerk uitgevoerd.

25 januari 1845. Apostel Heber C. Kimball schrijft het volgende in zijn dagboek: “Diezelfde avond zat ik thuis in het gezelschap van mijn vrouw en vroeg de Heer met behulp van de wichelroede het volgende, of wij de tempel moesten afmaken. Het antwoord was waarlijk ja, dat mijn zonden mij vergeven waren, dat ik uiteindelijk mijn erfenis zou krijgen in dit leven, en dat het Tempel Comité geen vijand van de Twaalf Apostelen was.”

25 januari 1846. Brigham Young introduceert de “adoptie ceremonie” in de tempel van Nauvoo. Het doel van deze ceremonie is het verzegelen van “gewone” leden van de kerk aan kerkleiders, die daarmee hun geestelijke vader werden.

25 januari 1849. Wilford Woodruff trekt twee van zijn eigen tanden met een touw en een zakmes.

25 januari 1886. Twee mannen moeten zich voor een federale rechtbank verantwoorden voor hun poging om U.S. Deputy Marshall  E.A. Franks om te kopen om hen van tevoren te waarschuwen wanneer Mormoonse polygamisten gearresteerd gaan worden. De mannen krijgen beide drie jaar gevangenisstraf maar komen in mei 1888 vervroegd vrij. Franks stond toen alsnog als betaaldde informant op de loonlijst van het Eerste Presidium.

25 januari 1888. David Whitmer, een van de “getuigen” van het Boek van Mormon, sterft op 86-jarige leeftijd in Richmond, Missouri. Een jaar eerder had hij zijn “Address to All Believers in Christ” gepubliceerd, waarin hij zijn geloof in de goddelijke oorsprong van het Boek van Mormon bevestigt, maar ook uitlegt hoe de kerk daar in zijn ogen vanaf is gedwaald.

25 januari 1897. Lorin C. Woolley, leider van een van de eerste polygame Mormoonse groeperingen na het verbod op polygamie door de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, vertelt zijn volgelingen dat hij gezien heeft hoe kerkleider Joseph Smith, Brigham Young en Heber C. Kimball  aan kerkpresident John Taylor zijn verschenen Woolley’s ouderlijke huis. Taylor zat daar ondergedoken om aan strafvervolging wegens polygamie te ontkomen. Lorin Woolley was een neef van Spencer Woolley Kimball, de twaalfde president van de kerk.

25 januari 1900. B.H. Roberts mag zijn zetel in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden niet innemen omdat hij polygamist is, en polygamie illegaal is in Amerika.

25 januari 1927. Apostel George F. Richards, president van de tempel in Salt Lake City, biedt de uitgeschreven en gereviseerde tempelrituelen aan kerkpresident Heber J. Grant aan. Hiermee komt een einde aan een klus waar een comité van vijf apostelen meerdere jaren aan gewerkt hebben.

25 januari 1982. Leonard Arrington wordt na tien jaar ontslagen als Kerkhistoricus. Arrington had de archieven van de kerk opengegooid voor Mormoonse en niet-Mormoonse onderzoekers, waardoor allerlei nieuwe feiten over de geschiedenis van de kerk aan het licht waren gekomen. Zijn opvolger was G. Homer Durham, een kerkleider. Geen van beide mutaties werd, zoals gebruikelijk, aangekondigd tijdens een Algemene Conferentie. Ook in de kerkelijke kranten werd geen melding gedaan van deze benoemingen. De archieven van de kerk gingen onder Durham weer dicht.

25 januari 2000. Nadat de staat Utah een nieuwe wet heeft aangenomen om de activiteiten van politieke lobbyisten te reguleren, schrijft zij de eerste boete uit aan de machtigste en meest invloedrijke organisatie in Utah, de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen. Lobbyist William Evans had zich niet gehouden aan de regels voor financiële openheid bij het bewerken van twee parlementsleden.

25 januari 2003. De kerk lanceert de website Provident Living, gewijd aan informatie over werkgelegenheid, voedselopslag, gezinsfinanciën, humanitaire hulp en gezondheid.