zaterdag 14 februari 2009

Wat gebeurde er op... 14 februari

14 februari 1835. Joseph Smith richt het Quorum van Twaalf Apostelen op. Hij profeteert dat de wederkomst van Christus aanstaande is, namelijk over 56 jaar.

14 februari 1845. Hosea Stout (foto), hoofd van de politie in Nauvoo en bewaker van de tempel schrijft in zijn dagboek: “Vandaag kwam Lucretia Fischer bij me wonen”. De twee trouwden twee maanden later; Stout was op dat moment al getrouwd met Louisa Taylor en zou na Fischer nog vier vrouwen trouwen. Volgens de Mormoonse historica Juanita Brooks was het destijds niet ongebruikelijk om een polygame verbintenis eerst een paar maanden uit te proberen om te kijken of de vrouwen met elkaar overweg konden, en of de nieuwe vrouw zich voldoende aangetrokken voelde tot de man.

14 februari 1853. De bouw van de tempel in Salt Lake City wordt ceremonieel gestart. De bouw zou 40 jaar in beslag nemen.

14 februari 1886. George Q. Cannon, eerste raadgever van kerkpresident John Taylor, wordt in Nevada gearresteerd wegens het bedrijven van polygamie. Hij raakt gewond als hij uit de trein springt die hem terug naar Utah moet brengen.

14 februari 1900. William McKinley, president van de Verenigde Staten, belooft Apostel John Henry Smith om nieuwe anti-polygamiewetgeving te blokkeren in ruil voor de stem van de inwoners van Utah in de komende presidentsverkiezingen. Smith beloofde alles hiervoor in het werk te stellen maar waarschuwde dat zijn invloed niet overschat moest worden.

14 februari 1970. Het hoofdkantoor van de kerk wordt voor het eerst beveiligd.

14 februari 1978. De politie arresteert seriemoordenaar Ted Bundy, waarvan aangenomen wordt dat hij zo’n honderd vrouwen en meisjes verkracht en vermoord heeft. Bundy had korte tijd aan de University of Utah gestudeerd en was in 1975 lid geworden van de kerk. Elf jaar later werd hij terechtgesteld op de electrische stoel in Florida. Op 28 mei 2008 werd Bundy plaatsvervangend gedoopt in de Jordan River tempel. Nadat dit door journaliste Helen Radkey bekend gemaakt was, heeft de kerk de gegevens van deze verordeningen in februari 2009 verwijderd uit haar online database FamilySearch.

14 februari 1991. Amy Baird wordt gekozen als eerste vrouwelijke voorzitter van de studentenvereniging van de Brigham Young Universiteit.

14 februari 1992. Het hoofd van de afdeling Sociologie van de Brigham Young Universiteit schrijft een memo aan de president van de universiteit, waarin hij zijn zorgen uit over de beperkte mogelijkheden voor wetenschappelijke discussies over het Mormonisme.

14 februari 1994. Het Eerste Presidium van de kerk geeft een verklaring tegen het homohuwelijk af en roept haar leden op zich hiertegen te verzetten in het politieke proces.

14 februari 1999. De krant Salt Lake Tribune publiceert bewijzen dat leden van het Internationaal Olympisch Comité zijn omgekocht met toelatingen tot, en studiebeurzen voor de Brigham Young Universiteit.

14 februari 2009. De kerk start met de bouw van een tempel in Gila Valley, Arizona (afbeelding). Het is de derde tempel in de staat Arizona, waar ongeveer 375.000 Heiligen der Laatste Dagen wonen.